‘Een boom vol dromen, welke zou jij plukken?’

Voorbeeld van een visualisatie

Visualisatie energie opdoen in een mooi herfstbos

Ga gemakkelijk zitten, voeten plat op de grond, maak knellende kleding los, je handen ontspannen op je schoot en sluit je ogen. Zeg tegen jezelf dat je alle tijd van de wereld hebt en dat je je nu nergens druk om hoeft te maken.

Ontspan je lichaam van top tot teen. Ontspan eerst je voeten, benen, laat ze helemaal zwaar worden. Ontspan vervolgens je buik, rug, borst, schouders, armen, handen en vingers, laat ze eveneens helemaal zwaar worden. Voel je helemaal ontspannen van top tot teen. 

Neem er rustig de tijd voor om je helemaal te ontspannen. Laat alle lichaamsdelen zwaar en warm worden. Ga bij jezelf na hoe je lichaam aanvoelt. Mocht je nog ergens in je lichaam spanning voelen, ga daar dan met je aandacht naartoe, en ontspan het gebied. Geniet van dit heerlijke ontspannen gevoel, je hoeft je nergens meer druk om te maken.

Als je helemaal ontspannen bent mag je je voorstellen dat je in een prachtig gekleurd herfstbos loopt. De bladeren zijn rood, oranje en geel gekleurd. Op de grond liggen eikels, beukennootjes en de gevallen bladeren knisperen onder je voeten. De herfstwind waait door de bomen en in de verte hoor je vogels fluiten die muziek maken in je oren. 

Als je rustig verder loopt zie je in de verte een hert staan, hij kijkt je aan en jij staat stil en kijkt terug. Geniet van dit intieme moment met de natuur. Adem rustig door en voel je voeten stevig op de grond staan. 
Het hert kijkt je nog een keer aan en loopt dan rustig door. Als het hert uit zicht is loop je ook rustig verder door het bos. Je ziet onderweg op je route nog wat eekhoorns en vogels in de bomen. 

Als je verder loopt door het bos zie je een bankje met een mooi uitzicht over een open veld. Ga zitten op het bankje en geniet van het uitzicht met paddenstoelen, bomen langs de rand en een konijn dat huppelt door het veld. Terwijl je daar zit laat je gedachten de vrije loop misschien komt er iets in je op maar misschien ook niet. Geniet vooral van het uitzicht en de rust om je heen van het bos. Hoor je de vogels nog fluiten en de wind door de bomen waaien? 

Je voeten staan plat op de bosgrond, de grond waar de bomen hun wortels doorheen laten groeien en energie uithalen en nu ook energie via je voeten aan jou geven. Voel de nieuwe energie vanuit je voeten door je hele lichaam stromen. Als je voldoende energie hebt opgedaan sta je langzaam op en loop je de zelfde route terug naar het beginpunt in het bos waar je bent gestart met de wandeling. 

Het konijn in het veld laat je achter je, de eekhoorns en de vogels zitten nog steeds in de bomen. Als je verder terugloopt vang je in de verte nog een glimp op van het hert dat je eerder hebt gezien. De bladeren knisperen nog steeds onder je voeten terug naar het begin punt. Als je daar weer bent aangekomen kijk dan nog een keer achterom naar het mooie gekleurde bos, luister nog een keer naar de wind die door de bomen waait, luister nog een keer naar de muziek van de vogels. Neem afscheid van het mooie bos en zijn inwoners. 

Span je spieren één voor één aan. Begin bij je tenen en werk langzaam naar boven tot je gezichtsspieren. Doe je ogen open en rek je flink uit. Blijf nog even rustig zitten tot je lichaam vanzelf aangeeft dat het wil bewegen. Als er op het bankje gedachten bij je op zijn gekomen neem deze dan voor jezelf mee. Voel de nieuwe energie van het bos die door je lichaam stroomt. Houd dit gevoel de komende dagen vast zodat je de energie kunt gebruiken daar wanneer jij het nodig hebt.